7 tips voor als je met beleggen wilt beginnen

eigen jacht kopen

Je denkt er misschien al een tijdje over na, maar je hebt tot nu toe de stap om met beleggen te beginnen nooit genomen. De rente op je spaarrekening is in een aantal jaren gedaald naar bijna niets. Dat betekent dat je geld op een spaarrekening langzaam verdampt als gevolg van inflatie en de belasting die je via Box 3 moet betalen. Als je rendement wilt, is beleggen een goede optie. Als je dit verstandig aanpakt, groeit je kapitaal en kun je uiteindelijk je eigen jacht kopen. Een jacht om mee te reizen door Europa. Voordat je begint, is het slim om onderstaande tips te lezen.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Beleggen betekent dat je meer rendement kunt maken dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet. Het is echter ook mogelijk dat je geld verliest met beleggen. Het is daarom verstandig om alleen te beleggen met geld dat je over hebt.

Beleg nooit met geleend geld

Geld lenen om te beleggen is ronduit onverstandig. Dit kun je beter niet doen. Als het misgaat, heb je in plaats van rendement een schuld bij de kredietverstrekker.

Wacht niet te lang met beleggen

Beleggen rendeert in principe op langere termijn. Als je vroeg begint, heb je meer profijt van het rendement-op-rendement effect. Het rendement dat je maakt beleg je weer en daarna haal je rendement over het originele bedrag plus het rendement. Als je dit een aantal jaar volhoudt, kun je een mooi rendement halen.

Blijf rustig als de beurs wat slechter gaat

Angst is een slechte raadgever. Het zal altijd gebeuren dat de beurs mindere periodes heeft en dan zakt de waarde van je beleggingen. Het slechtste wat je in zo’n geval kunt doen, is in paniek raken en alles verkopen. Je kunt beter rustig blijven en afwachten tot de beurs zich herstelt.

Beleg met het oog op de lange termijn

Als je snel rijk wilt worden met beleggen, dan kom je meestal bedrogen uit. Een hoog rendement is alleen mogelijk als je bereid bent om veel risico te nemen. Veel risico werkt twee kanten op. Je kunt winnen, maar je kunt ook verliezen en dan heb je niets meer. Als je gaat beleggen, ga dan uit van een jaar of vijf voordat je een serieus rendement kunt behalen.

Ga nooit in zee met een wonderbelegger

Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook zo. Dit is een bekende uitspraak en geldt zeker voor de zogenaamde wonderbelegger. Je moet nooit in zee gaan met een dergelijk persoon. Als iemand jou probeert wijs te maken dat het mogelijk is om in korte tijd een heel hoog rendement te halen, trap hier dan niet in. Je zult niet de eerste zijn die al zijn spaargeld verliest aan een zelfbenoemde wonderbelegger.