Autoramen tinten; wel of niet doen?

Het is altijd prettig als de zon schijnt, maar met autorijden kun je er best veel last van hebben. De zon zorgt voor vervelende schitteringen en in de zomer kan het erg warm worden in de auto. Het helpt om je ramen te tinten. Het door de raamfolie iets gekleurde glas dempt het zonlicht. Daardoor heb je een beter zicht. Bovendien wordt het minder warm in de auto. Getinte ramen hebben ook nadelen. Vooral mensen met minder goede ogen hebben moeite om buiten alles goed te kunnen onderscheiden. En getint glas maakt het voor andere auto’s lastiger om te reageren op het verkeer.

Getinte raamfolie voor elke kleurtint

Autoruiten worden getint met zonwerende raamfolie. Die zijn speciaal ontworpen om warmte tegen te houden en om het zonlicht te temperen. Hoe sterk het zonlicht wordt getemperd mag je zelf weten, zolang je je maar aan de wettelijk toegestane normen voor auto raamfolie houdt. Die gelden overigens alleen voor de voorruit en de zijruiten. De achterruiten mag je in principe helemaal laten blinderen. De zonwerende folie is bijzonder sterk en gaat vele jaren mee. Een extra voordeel van de folie is dat er bij eventuele ruitschade door een ongeluk vrijwel geen scherven rondvliegen.

Professioneel getinte autoruiten zijn mooier

Je kunt allerlei soorten raamfolie kopen om zelf op je autoruiten te plakken. Maar het is verstandiger om een kwalitatief goede zonwerende raamfolie door professionals te laten monteren. Dan weet je zeker dat de folie netjes wordt geplakt en dat het jarenlang kan blijven zitten. De professionals zijn ook goed op de hoogte van wat wel en niet is toegestaan. Voorruiten moeten bijvoorbeeld minimaal 75% licht doorlaten. Zijruiten moeten 70% licht doorlaten. Als er verkeerde raamfolie wordt gebruikt, brengt dat de verkeersveiligheid in gevaar.

Privacy en veiligheid door getinte ramen

Een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen getinte raamfolie op hun autoruiten laten maken, is dat ze dat mooi vinden staan. Getinte ramen geven bovendien meer privacy. Het is best prettig dat mensen niet in je auto kunnen kijken als je je wilt verkleden of je kind borstvoeding geeft. Bij fel zonlicht verhoogt getint glas de veiligheid tijdens het rijden, omdat je minder snel verblind wordt en omdat het minder warm wordt in de auto. Ook bij een laagstaande zon is het comfortabeler om met getint glas te rijden, omdat je minder hinder hebt van de scherpe zonnestralen.

Nadelen van getinte raamfolie auto

Auto raamfolie heeft onmiskenbaar voordelen, maar er zijn ook nadelen. Bij getint glas hebben slechtzienden moeite met het zicht naar buiten, vooral met de bewegwijzering. Dat kan leiden tot onveilige situaties. Verkeersdeelnemers die achter een auto met sterk getint glas rijden, kunnen daar ook last van hebben. Zij kunnen door het donkere glas minder goed zien hoe het verkeer verder voor hen rijdt. Daardoor is hun reactietijd korter en kunnen er aanrijdingen ontstaan. Een heel ander nadeel, zeker bij sterk getint glas, is dat je door de politie staande kunt worden gehouden omdat zij vermoeden dat er te weinig licht wordt doorgelaten. Als dat vaak gebeurt, is dat erg vervelend.