Benzine versus elektrisch rijden: wat is voordeliger?

hyundai ioniq 5

Tegenwoordig gaan elektrische auto’s steeds meer de competitie aan met auto’s die rijden op fossiele brandstof. Dit komt doordat elektrische voertuigen een aantal voordelen met zich meebrengen die ”gewone” voertuigen niet hebben. Maar welke van de twee opties is nu echt voordeliger?

Prijs per kilometer

Aangezien elektrische auto’s gewoon worden opgeladen hoef je natuurlijk geen geld meer te spenderen aan brandstofkosten. Bovendien zijn de kosten van elektriciteit per kilometer lager dan de kosten van de brandstof per kilometer. Dit betekent dat je voordeliger rijdt met een elektrische auto.

Energieverbruik

Een elektrische auto is een stuk effici├źnter in zijn verbruik van energie. Dit komt doordat een elektromotor minder intensief hoeft te functioneren dan een gewone verbrandingsmotor. Ook ondervindt een elektromotor hierdoor minder slijtage en dit resulteert op zijn beurt weer in lagere onderhoudskosten op lange termijn.

Motorrijtuigbelasting

Bij een elektrische auto betaal je tot 2015 geen motorrijtuigbelasting. Verder zijn er nog een aantal fiscale voordelen gebonden aan een elektrische auto, zoals een erg lage bijtelling en je kunt lokale subsidies verkrijgen wanneer je ervoor kiest elektrisch te rijden.

Elektrische auto leasen

Ook al is een elektrische auto bij aanschaf een erg dure investering. De hoge nieuwprijs wordt veroorzaakt door de hoge kosten van de batterijen en de grote hoeveelheid software die ge├»nstalleerd is in elektrische auto’s voor de veiligheid. Deze onderdelen bij elkaar genomen leidt tot een hoge aanschafprijs. Op lange termijn zal zo’n voertuig echter leiden tot lagere kosten, vergeleken met auto’s die bijvoorbeeld rijden op benzine. Het is natuurlijk ook mogelijk een elektrische auto te gaan leasen. Dan betaal je namelijk een vast maandbedrag en kun je dagelijks gebruik maken van een elektrisch voertuig. Gelukkig zijn er ook meer dan voldoende opties. Zo is er bijvoorbeeld de Hyundai IONIQ 5 of de Renault Megane E-tech.