Cobot de collaboratieve robot kan worden toegepast in bijna elke sector:

cobot

Een collaboratieve robot of cobot is in bijna elke sector toepasbaar omdat deze flexibel, veilig en bovendien kosteneffectief inzetbaar zijn. Een cobot kan worden gebruikt van landbouw tot levensmiddelenindustrie. In de auto-industrie is de cobot inmiddels al totaal ingeburgerd. Er bestaan cobots in verschillende formaten, met verschillende uitbreidingsmogelijkheden en zelfs voor kleine en middelgrote bedrijven. Het inzetten van een cobot laat in elke sector verschillende voordelen zien. Zoals gezegd is het inzetten van cobots in de auto-industrie niet meer weg te denken en daar worden ze vooral gebruikt voor het verhogen van de productiviteit terwijl het werk dat ze doen kwalitatief beter is. Steeds vaker worden cobots ingezet voor toeleveranciers van autofabrikanten. Dat komt omdat ze op de millimeter nauwkeurig werken waarbij voor langere tijd dezelfde handeling uitvoeren geen enkel probleem is.

Een cobot is voor iedereen betaalbaar:

Grote bedrijven kunnen makkelijker een robot aanschaffen dan kleine bedrijven. Maar een collaboratieve robot, een cobot is betaalbaar voor iedereen en kan meewerken in de productielijn van elk bedrijf. Een cobot kan het tekort aan arbeidskrachten terugdringen. Daarnaast kan een cobot oninteressant werk verrichten en de productiviteit verhogen. Zoals gezegd kan een cobot worden ingezet in veel sectoren bijvoorbeeld de elektronicasector waar de precisie van een cobot goed van pas komt. Een cobot is licht van gewicht, wendbaar en kan keer op keer dezelfde handelingen verrichten, ook in een steriele omgeving en dit non-stop 24 uur per dag 7 dagen per week. De robotsoftware is gebruiksvriendelijk en kan door iedereen die een korte cursus heeft gevolgd probleemloos worden ingesteld. Enkele toepassingen waarin cobots al volop worden ingezet:

·         Assemblage

·         Machine behandeling

·         Materiaal hantering

·         Afwerking

·         Kwaliteitsinspectie

·         Lassen

·         Materiaal verwijdering

Voordelen bij toepassing van cobots:

Cobots kunnen op een eenvoudige manier geprogrammeerd en opnieuw ingezet worden. Om cobots nog mobieler te maken kunnen ze zelfs op ‘wagens’ gemonteerd worden. Door deze flexibiliteit zijn cobots overal inzetbaar. De kwaliteit van de werkzaamheden van een cobot is buitengewoon hoog terwijl repeterende werkzaamheden geen enkel probleem zijn. Een eenmaal geprogrammeerde cobot verricht op de millimeter nauwkeurig zijn werkzaamheden. Omdat een cobot 24/7 kan doorgaan met zijn werk ligt de productiviteit ook hoog. Personeel moet veilig en volgens Arbo normen kunnen werken. Dat is precies waarom een cobot op onveilige plaatsen wordt ingezet. Een cobot wordt zo geprogrammeerd dat, wanneer er een persoon te dicht in de buurt komt, de werkzaamheden worden gestaakt. Veiligheid bij cobots staat op dan ook op nummer één.