Condensdroger vs warmtepompdroger

Een condensdroger of een warmtepompdroger?

Een droger is een uitvinding die voor velen inmiddels onmisbaar is. Vooral wanneer je klein behuisd bent en geen tuin of balkon hebt om de was te drogen is de droger een uitkomt. De klassieke afvoerdroger is niet meer zo populair. Het nadeel van deze droger is dat er altijd een afvoerslang aan te pas moet komen om de vochtige lucht af te voeren en hij is niet zo energiezuinig. De keuze voor een droger zal tegenwoordig vooral vallen op een condensdroger of een warmtepompdroger. We zetten hier daarom de eigenschappen en de voordelen op een rijtje van een condensdroger en een warmtepompdroger.

De voordelen van een condensdroger

In een condensdroger zit een verwarmingselement die de uit de omgeving gehaalde lucht verwarmd. Deze warme lucht zal de was drogen. De vochtige en warme lucht wordt daarna afgevoerd naar een condensator. De condensator zal de warme lucht dan omzetten in condens en de condens komt terecht in een reservoir. Dit reservoir moet eens in de zoveel tijd geleegd worden. Het voordeel hiervan is dat er geen afvoerbuis nodig is om de warme lucht naar buiten te voeren. Er bestaan overigens wel condensdrogers met een afvoerbuis, waarbij de condens direct afgevoerd wordt. Zo hoef je het reservoir niet te legen. De voordelen van een condensdroger zijn dat je alleen een stopcontact nodig hebt en hij in principe overal in huis te plaatsen is. Ook is hij veel energiezuiniger dan een afvoerdroger. Vooral wanneer je minder dan twee keer per week wast, is de condensdroger een heel goede keuze.

De voordelen van een warmtepompdroger

De warmtepompdroger lijkt een beetje op de condensdroger maar er zijn toch enkele verschillen. De condensdroger haalt de lucht uit de omgeving om vervolgens te verwarmen. De warmtepompdroger daarentegen heeft een compressor met een vloeibaar koelmiddel. Dit koelmiddel wordt omgezet naar gasvorm. Tijdens het omzetten komt er warmte vrij. Het is deze vrijgekomen warmte die gebruikt wordt om de was te drogen. Maar dit is nog niet het enigste verschil. Wordt de warme lucht bij een condensdroger omgezet naar condens en afgevoerd, bij een warmtepompdroger wordt de warme lucht weer hergebruikt. De voordelen van een warmtepompdroger zijn door het hergebruik van warmte, de energiebesparing en hij is veel duurzamer, waardoor de warmtepompdroger minder onderhoud vergt. Wanneer je ook nog eens een warmtepompdroger van energieklasse A aanschaft, dan kan de energiebesparing oplopen tot wel 60% in vergelijking met oudere drogers.

Welke droger is het meest geschikt voor jouw situatie?

Alleen de voordelen van een condensdroger en de voordelen van een warmtepompdroger naast elkaar zetten is niet voldoende om te bepalen welke droger het beste bij jou past. Naast voordelen hebben beide drogers ook enkele nadelen. Als je deze nadelen er ook bij betrekt is een goede keuze te maken. Een nadeel van de condensdroger is bijvoorbeeld dat hij niet zo energiezuinig is als de warmtepompdroger omdat het de warme lucht verloren laat gaan. De warmtepompdroger is in de aanschaf dan weer een stuk duurder en is nog niet rendabel wanneer je er maar weinig gebruik van maakt. Stelregel is dat wanneer je meer dan één keer in de week de droger gebruikt, de warmtepompdroger een goede keuze is. Droog je minder dan één keer in de week, dan kun je nog prima af met een condensdroger.