Help ik zoek een autostoeltje!

Help ik zoek een autostoeltje! Ja, zo voelt het in het oerwoud van verschillende autostoeltjes. Wat is de beste keus in autostoelen? Volgens de Nederlandse regelgeving moeten kinderen onder een lengte van 135 cm in een autostoeltje worden vervoerd. Autostoeltjes bieden alleen optimale bescherming als het kind goed in het stoeltje past.
Om deze indeling makkelijker te maken zijn de autostoeltjes ingedeeld in verschillende gewichts- of lengtegroepen.
Om de beste keus in autostoelen te kunnen maken is het van belang om eerst de indeling helder te maken.
Autostoeltjes zijn namelijk ingedeeld in 4 verschillende groepen, van groep 0 tot en met groep 3, elk met een bijbehorende gewichtsklasse.
Vanaf 2015 zijn de regels met betrekking tot de veiligheid van kinderen aangescherpt door ook de lengte toe te voegen aan de indeling van de autostoelen, de zogenaamde i-Size.
De keuze voor een geschikte autostoel hangt dus af van het gewicht en de lengte van je kindje.

Babystoeltjes

De babystoeltjes zijn ingedeeld in groep 0 en 0+ of i-Size 40-75 cm. Het maximale gewicht voor deze stoeltjes is 13 kg. Babystoeltjes plaats je tegen de rijrichting in. Bij een ongeval biedt dit meer ondersteuning aan het hoofd en de nek van een kindje.

Peuterstoeltjes

Peuterstoeltjes zijn ingedeeld in groep 1 of i-Size 60-105 cm. Deze zijn vooral geschikt voor kindjes van 9 tot 18 kg en tussen de 60 en 105 cm lang. In een peuterstoeltje zit je kindje over het algemeen met de rijrichting mee.

Kinderstoeltjes

Omdat autostoeltjes ook voor kinderen tussen de 105 en 135 cm verplicht zijn, zijn er nog 2 categorieën autostoeltjes. Kinderstoeltjes zijn ingedeeld in groep 2 en 3.
Groep 2 stoeltjes zijn voor kindjes van 15 tot 25 kg. Over het algemeen zijn deze kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud.
Groep 3 autostoeltjes zijn voor kinderen van 22 tot 36 kg. Over het algemeen zijn deze kinderen tussen de 6 tot 12 jaar.