De meeste mensen in Nederland gebruiken voor het koken een koekenpan met een anti-aanbaklaag. Een anti-aanbaklaagje in de pan, voorkomt dat het vlees niet aanbrandt, je hebt niet zoveel olie of braadboter nodig en het is gemakkelijker te reinigen. Er zijn twee verschillende soorten anti-aanbaklagen die voor een koekenpan gebruikt kunnen worden. Dat is een laagje teflon of keramische laag.
Teflonlaag
Teflon is een chemische laag die in 1938 werd uitgevonden door een Franse ingenieur. Vanuit deze uitvinding ontstond de fabriek Tefal, die pannen uitbracht met een anti-aanbaklaag van teflon. Jarenlang werd teflon gebruikt voor pannen en was een pan met een teflonlaag razend populair vanwege de vele voordelen. Het vlees bakt niet aan en het onderhoud is simpel. Toch is teflon vooral de laatste jaren in opspraak gekomen. Er komt namelijk een chemische stof perfluoroctaanzuur vrij, wanneer het verhit wordt vanaf 350° graden Celsius. Nu is dit niet zo’n probleem bij normaal bakken, want wanneer de temperatuur boven de 230° graden komt, dan verbrandt het vlees. Hoewel er nooit onderzoeken naar de lange termijneffecten zijn geweest, zou er bij veelvuldige blootstelling aan deze stof, toch een risico voor mensen zijn om een vergiftiging op te lopen. Wel is het algemeen bekend dat menig huisvogeltje is overleden aan de gevolgen van het gebruik van een teflon pan. Een teflon is niet echt gevaarlijk, maar pas altijd op voor enorme hoge temperaturen.
Keramische laag
De keramische pan kwam als alternatief voor de teflonpan op de markt. De laag in de pan bestaat niet uit chemische producten, maar uit natuurlijke producten, waaronder keramiek en titanium. Het grote voordeel is dat een keramische pan zeer sterk is, maar toch flexibel en goed tegen zuren en zouten bestand is. Ook verdeeld een keramische pan de warmte veel beter dan een teflonpan. Ook een keramische pan is zeer gemakkelijk in onderhoud, met een sponsje en wat water. Wel kan een keramische pan vaak erg prijzig.