Tips bij het inrichten van een vierkante woonkamer

inrichten van een vierkante woonkamer

Een vierkante woonkamer: de één vindt het een zegen, de ander ziet een probleem met een vierkante woonkamer inrichten en indelen. Waar persoon A het prettig vindt dat alle muren even lang zijn, mist persoon B een lange muur. Hoe anders is een vierkante woonkamer inrichten nou eigenlijk? Verschilt deze nou echt van een doorzon- of L-vormige woonkamer? Ons antwoord: het ligt helemaal aan jou wat je er van maakt. De mogelijkheden met een vierkante woonkamer moet je ook niet onderschatten.

Elke muur is een lange muur

Om met het ‘probleem’ van de ontbrekende lange muur te beginnen: dit kan je omdenken. Waar het bijna vanzelfsprekend is dat je je zitbank tegen de langste muur zet, heb je nu vier even lange muren. De keuze is aan jou. Tegen welke muur ga je ‘m zetten?

Creëer balans en rust

In een rechthoekige of L-vormige woonkamer ontstaat er door lengte bijna als vanzelf een indeling. Je bepaalt waar het zitgedeelte komt, waar de eettafel en waar er bijvoorbeeld gespeeld of gewerkt kan worden. Bij een vierkante kamer is dat net iets anders. De kamer heeft geen lengte waardoor die indeling wat minder duidelijk is en het geheel wellicht wat rommelig overkomt. Maar ook hier gaat het er om dat je gebruik maakt van de mogelijkheden met een vierkante woonkamer. Door een plantenbak of de rug van je bank creëer je ook een soort afscheiding, zonder dat het hokkerig wordt. Achter de bank maak je bijvoorbeeld een werkplek. Tegenover de bank richt je een speelhoekje voor de kinderen in.

Een licht behang geeft ruimte en helpt je bij het inrichten van een vierkanten woonkamer. De accenten laat je bijvoorbeeld vallen in de verlichting, een leuke mat of fleurige kussens. Dit is dan tegelijk een focuspunt in jouw woonkamer. Het trekt de aandacht, terwijl de omgeving rustig is. Voor meer inspiratie kun je ook terecht op bij de interieur categorie van Loft53.

Wel of geen symmetrie

Houd bij het inrichten van een vierkanten woonkamer ook in gedachten dat je kamer niet per se symmetrisch hoeft te zijn. Je kan zelfs voor diagonale vlakken kiezen. Doe eens gek. Als je het niet te bont maakt met kleuren (zorg liever voor complementaire tinten) kan dit een bijzondere look aan jouw kamer geven!