Appartementen door de jaren heen
In een dichtbevolkt land als Nederland is ruimte schaars. In de grote steden worden al jaren meer appartementencomplexen dan eengezinswoningen gebouwd. De laatste jaren zet deze trend ook in de rest van het land door. Appartementen zijn er in veel soorten. De meest bekende vorm is waarschijnlijk de sociale huurflat. Elke grote stad kreeg vanaf de jaren zestig een of meerdere wijken met dit soort hoogbouw. De bekendste wijk is de Amsterdamse Bijlmermeer. Andere minder bekende wijken zijn het Haarlemse Schalkwijk en het IJmuidense Zeewijk. Gedurende de laatste 20 jaar is de nadruk in de nieuwbouw komen te liggen op luxe appartementen. Dit is veelal koop, al is huur ook nog steeds mogelijk. Gemeentes kiezen er steeds vaker voor om de oude flatgebouwen te slopen en daarvoor in de plaats complexen met luxe appartementen te bouwen. Het is bij veel van dit soort gebouwen mogelijk om een groot deel of zelfs de complete bovenste etage te kopen en in te richten als penthouse. Daarnaast gebeurt het steeds vaker dat projectontwikkelaars een oud leegstaand gebouw zoals een kerk of sportzaal ombouwen tot een appartementencomplex.
Verschillende doelgroepen
Er zijn verschillende doelgroepen die besluiten om te verhuizen van een woonhuis naar een appartement. De meest bekende demografische groep is die van de jongere oudere. Dit zijn echtparen of samenwonende stellen waarvan de kinderen inmiddels uitgevlogen zijn. Om alvast voorbereid te zijn op eventuele gezondheidsproblemen en omdat ze simpelweg de ruimte van een eengezinswoning niet meer nodig hebben, kiezen ze ervoor om het woonhuis te verkopen en te verhuizen naar een appartement. Het gaat hier voornamelijk om luxe appartementen voorzien van alle gemakken zoals een lift, ruime badkamer, groot balkon en soms medische ondersteuning in het gebouw.
Een andere groep die verhuist van een woonhuis naar een appartement bestaat uit stellen die uit elkaar gaan en noodgedwongen het huis moeten verkopen. De eisen die deze mensen aan een appartement stellen zijn minder hoog. Ze zien het vaak als een tijdelijke oplossing.
Waar moet je aan denken als je naar een appartement wilt verhuizen?
Afhankelijk van de financiële mogelijkheden moet je een keuze maken tussen koop en huur. Bij huur ben je zelf niet meer verantwoordelijk voor het onderhoud en als bijvoorbeeld de de voordeur niet meer goed sluit, dient de verhuurder dit te verhelpen. Aan de andere kant heb je te maken met jaarlijkse huurverhogingen.
Bij koop moet je jezelf realiseren dat je mede-eigenaar van het hele gebouw wordt. Dat betekent dat je samen met alle bewoners verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het pand. Alles wat te maken heeft met het gebouw, van onderhoud tot zonwering en de opstalverzekering, wordt geregeld via de verplichte Vereniging van Eigenaren (VvE). Je betaalt maandelijks aan de VvE. Dit is een redelijk fors bedrag en hier moet je rekening mee houden bij het berekenen van de te verwachten vaste lasten.
Als je verhuist van een woonhuis naar een appartement, moet je er rekening mee houden dat je minder ruimte zult hebben. Je kunt niet alle spullen vanuit je woonhuis meenemen naar het appartement. Het is aan te raden om kritisch te kijken welke spullen je echt mee wilt nemen. Spullen die je niet meer nodig hebt, kun je het beste meteen van de hand doen. Kun je geen afstand doen van bepaalde bezittingen, overweeg dan om een storage box te huren of te kopen.
Bron: www.atmyhome.nl