Wat heb ik nodig om mijn auto te wassen?

auto wassen

Je auto wassen is pas leuk als je aan het einde een glanzende auto ziet, waarvan de buitenkant glimt en straalt. Er zit echter meer achter je auto schoon maken. Niet alleen de buitenkant van de auto maar ook de binnenkant en de wielen zijn belangrijk om je auto langer mooi te houden. Je vraagt je misschien af “wat heb ik nodig om mijn auto te wassen“? Hier volgen de stappen.

Waarom je een auto moet schoonhouden?

Naast het feit dat je je auto graag mooi houdt zijn er nog andere redenen. Rijhulpsystemen werken met camera’s en sensoren. Deze kunnen alleen werken als alles goed schoongehouden wordt. Daarnaast zitten er na de winter vaak pekelresten aan de auto. Het schoonmaken van de auto is dan beter voor de lak. Als je lak beter blijft is dat weer gunstig als je de auto weer wilt verkopen.

Wat heb ik nodig om mijn auto te wassen?

Er zijn vier stappen in het auto wassen.

1. Buitenkant van de auto wassen

De buitenkant van de auto is de belangrijkste stap in het schoonmaken van je auto. Immers, dit is de oppervlakte die iedereen ziet. Hiervoor heb je schoonmaak spullen nodig. Allereerst heb je een was emulsie en een middel om de auto te laten glanzen nodig. Daarnaast heb je een poetsdoek nodig. Gebruik een microfiber washandschoen of zachte wasdoek en geen spons. Vuil en zand kunnen zich namelijk in een spons ophopen, waardoor je de lak beschadigd. Een belangrijk weetje is om je auto altijd te wassen in de lengterichting. Draaiende bewegingen veroorzaken lelijke kringen in de lak. Het diepliggende vuil verwijder je door de auto met klei te behandelen. Daarna ga je de auto polijsten waardoor het een mooie glans krijg Doe het polijsten wel in de schaduw. Van hitte smelt het polijst middel sneller. Ten slotte behandel je de auto met lak verzegeling zodat de lak beschermd blijft.

2. Droog maken van de auto

De auto droog maken doe je met een afzonderlijke droogdoek. Een droogdoek is een zeer zachte droge doek waarmee je de lak geen beschadigingen toebrengt.

3. Binnenkant van de auto wassen

Je kan het dashboard schoonmaken met een allesreiniger. Gebruik ook hier een microvezeldoek. De stoffen bekleding kun je ook het beste met allesreiniger schoonmaken. Verdun de allesreiniger echter wel met water. Gebruik daarna een zachte borstel.

4. Wielen en banden schoonmaken

De wielen zijn een apart onderdeel van het schoenmaken. De wielen krijgen immers veel te verduren. Gebruik een velgenreiniger en een kwast om de velgenreiniger te verdelen. Vergeet niet de achterkant van de wielen schoon te maken.

Om je auto professioneel schoon te maken heb je een aantal zaken nodig. Een krasje in de lak is snel gemaakt. Een aanrader is om professionele schoonmaakmiddelen te gebruiken.