Wat is het verschil tussen een eiken en een grenen vloer

Een houten vloer geeft je woonkamer een warme en gezellige sfeer. Hoewel een houten vloer oorspronkelijk het beste in een klassiek interieur past, kan het ook goed in een modern interieur. Daarnaast kan je kiezen tussen een massief houten vloer of een andere soort, zoals laminaat. Heel mooi is een eiken vloer die zeer duurzaam maar ook een grenen vloer is mooi maar iets minder duurzaam. De verschillen worden tussen deze vloeren worden hier weergegeven.

Een eiken vloer

Een eikenboom is een zeer sterke en duurzame boom. Vandaar dat een eiken vloer ook zo populair is. De kwaliteit van de eiken planken hangt af van de snelheid van de groei van de boom. Hoe langzamer een eikenboom groeit, des te beter de kwaliteit van de planken van een eiken vloer. Het meeste hout van eikenbomen wordt gehaald uit de noordelijke landen, waar het klimaat wat kouder is. Eikenhout is ook gezond hout, wat bijna nooit aangetast is. Ook grote knoesten zul je in de planken van een eiken vloer niet veel tegenkomen. Een massief houten eikenvloer is uitermate duurzaam en gaat zeker een leven lang mee. Dit betekent dat een eikenvloer wel duur is, vooral als deze bestaat uit massief houten planken. Een eikenvloer kan tegen een stootje en is niet gemakkelijk beschadigd te krijgen.

Een grenen vloer

Omdat een eiken vloer zo duur is kan je als alternatief ook een grenen vloer laten leggen. Een grenen vloer bestaat uit hout van een dennenboom. Het hout is een stuk zachter dan eikenhout en daarom niet echt geschikt voor ruimtes die intensief gebruikt worden. Wil je dus een grenen vloer laten leggen, dan kan dit het beste in bijvoorbeeld een slaapkamer, waar niet zoveel gelopen wordt. Grenenhout heeft in tegenstelling tot eikenhout een meer geelachtige kleur en heeft een specifieke tekening met donkere knoesten. Een grenen vloer is qua prijs dus goedkoper, maar ook minder duurzaam.

Wil je dus een houten vloer in een intensief gebruikte ruimte, dan moet je voor een eiken vloer gaan.