Welke verschillende soorten e-sigaretten zijn er?

Honderden varianten e-sigaretten

Als je wilt afstappen van het traditionele roken van tabak en wilt overgaan op e sigaretten, zul je ontdekken dat er veel te kiezen valt als het op e-smoken, oftewel dampen (zoals het inhaleren van elektronische rookwaar genoemd wordt), aankomt. Er zijn in het algemeen ook veel vragen over e sigaretten. Zo zijn er honderden varianten van de e-sigaret. Dit maakt de keuze voor een voor jou geschikte e-sigaret niet altijd even gemakkelijk. In dit blog lees je belangrijke e sigaret informatie en gegevens voor als je wilt beginnen met elektronisch roken.

De basis van e-smokers is vrijwel altijd hetzelfde

In de basis zijn nagenoeg alle apparaten die voor elektronisch roken gebruikt worden, hetzelfde van samenstelling. Een e-sigaret bestaat uit een aantal standaard componenten. De basis is een apparaat met een buisje of pijpje waardoor de rook geïnhaleerd kan worden. Verder zit er een batterij in het apparaat, die voor energie zorgt. Verder is er een coil aanwezig, die ervoor zorgt dat de laatste component van de e-smoker, namelijk de e-liquid die in een opslagruimte zit, goed verdampt wordt en door de damper geïnhaleerd kan worden.

Soorten en maten e-sigaretten

Belangrijke e sigaret informatie is dat er qua vormgeving en modellen veel opties zijn. Zo kun je gaan voor grote e-sigaretten, maar ook voor kleine uitvoeringen. Er zijn zowel manueel bedienbare modellen als automatische e-smokers verkrijgbaar. Bij een manueel model kun je via een knopje dampen. Wanneer je kiest voor een automatisch model, komt de rook vanzelf uit de e-sigaret als deze aanstaat. Een automatische e-smoker is qua werking goed vergelijkbaar met een traditionele sigaret. Er zit een soort switch in de sigaret, die ervoor zorgt dat de damp automatisch aangevoerd wordt. Met name als je een beginnende e-roker bent, is een automatische elektronische sigaret een handige en gemakkelijke oplossing.

Niet-navulbare wegwerpsigaretten

Een relatief dure keuze zijn de niet-navulbare wegwerpsigaretten. Deze e-smokers moeten direct na (eenmalig) gebruik bij het chemisch afval gedaan worden. Andere namen voor dit type elektronische sigaretten is ook wel ‘look-a-like’, ‘dipsoable’ of ‘cig-a-like’. Dit type e-sigaretten werkt op een batterij en geeft geen oplader.

POD e-sigaretten & all-in-onesigaretten

Een relatief nieuwe variant van de e-sigaret is de zogenoemde POD. Bij POD’s bestaat het vapersysteem uit een klein soort batterij. Hierin kan een vloeistof cartridge in geplaatst worden die al dan niet hervulbaar is. Dit type e-sigaret is zowel goed te gebruiken als je beginnend e-smoker bent, maar ook als je als elektronisch roker al de nodige ervaring hebt opgedaan met e-roken. POD-sigaretten zorgen voor een mouth-to-lung ervaring, wat inhoudt dat de e-smoke actief geïnhaleerd moet worden.

Er zijn naast de POD-smokers ook andere e-sigaretten beschikbaar, zogenoemde all-in-one varianten, die een direct lung-ervaring bieden. Deze e-apparaten zorgen ervoor dat de damp direct via de mond de longen ingetrokken worden. Dit soort e-smokers zorgt voor een intensievere rookervaring dan de diverse mouth-to-lung uitvoeringen. Bij alles-in-één elektronische sigaretten is er in de e-sigaret ene vloeistof tankje en clearomizer ingebouwd. Het enige specifiek onderdeel dat regelmatig vervangen moet worden is de coil.

Boxmod: de e-sigaret die bijna alles kan

Een van de meest luxueuze uitvoeringen van de e-sigaret is de Boxmod. Dit type e-smoker kan op diverse manieren afgesteld worden, zodat een unieke persoonlijke rookervaring gecreëerd kan worden. Zo kun je het voltage, het wattage, maar ook de temperatuur instellen. Je dampt dus op een manier die helemaal volgens jouw wensen is ingesteld.

Meer informatie over wat zijn esigaretten, pods en mods lees je hier.