Zijn alternatieve Nespresso cups even goed als de originele?

Nederland is een echt koffieland. Dagelijks worden liters koffie gedronken die op allerlei verschillende manier gemaakt kunnen zijn. Was het vroeger standaard om een hele pot filterkoffie te zetten, tegenwoordig is het erg handig om een eenpersoons koffie te maken met of een koffiepad machine of met een koffiemachine met cups. De uitvinder van de cup koffiemachine is Nestlé waar Nespresso onderdeel van is. Zij zijn beroemd geworden door hun beroemde tv reclames met een beroemde Hollywood acteur. Een heel belangrijk onderdeel van de Nespresso machine is dus het cupje wat erin hoort.

Het Nespresso systeem

Toen Nespresso hun koffieapparaat introduceerde was dit een geheel nieuwe manier van koffie zetten. Pads kende iedereen inmiddels wel, maar cupjes was iets nieuws. Zowel het systeem als de cups waren door Nespresso dan ook gepatenteerd. Nespresso gebruikte de cups voor een slimme marketingcampagne. De cups werden alleen geproduceerd door Nespresso en alleen bij hen kon je cups kopen door deze online te bestellen of aan te schaffen in speciale Nespresso boutiques. Op de cups rustten maar liefst 70 patenten, doordat de klant genoodzaakt was alleen maar de relatief dure cups van Nespresso aan te schaffen. Nadat een gedeelte van de patenten in 2012 vervielen en er enkele gerechtelijke uitspraken volgden, was het mogelijk voor andere leveranciers om ook cups te ontwikkelen. Een patent geldt nog steeds en dat is het feit dat de cupjes van Nespresso van aluminium zijn. Hierdoor is het voor andere leveranciers alleen mogelijk om plastic cupjes te produceren.

Alternatieve cups

Het feit dat Nespresso zijn monopoliepositie kwijtraakte en andere leveranciers alleen plastic cupjes konden maken, noopte Nespresso ertoe om haar messen in de machine minder scherp te maken. De mesjes zijn nu net genoeg om de aluminium cupjes van Nespresso perfect te perforeren. Hoewel het ook met alternatieve cups best wel mogelijk is om een lekkere bak koffie te zetten, loop je wel een risico. De mesjes kunnen nu minder goed het plastic perforeren, waardoor het apparaat het voor gezien houdt, of dat er koffie in het apparaat kan lekken. Maar ook de alternatieve leveranciers zijn slim genoeg en zorgen er tegenwoordig voor dat hun cupjes in de fabriek reeds voor geperforeerd worden.

Conclusie

Is het dan nog verstandig om alternatieve en goedkopere cupjes te gebruiken? Ja dat kan nog rustig, alleen je bent niet geheel risicovrij. Ook niet omdat Nespresso in de voorwaarden heeft opgenomen, dat een apparaat alleen onder de garantie valt als de originele cupjes zijn gebruikt. Een risico op schade door gebruik van alternatieve cupjes blijft dus, maar legio mensen maken er zonder veel problemen wel gebruik van.